» Vergelijkende analyse zoekmachines – Frederic De Schryver


«
»

Google, SEA, SEO, vroeger

Vergelijkende analyse zoekmachines – Frederic De Schryver

09.19.05 | Comment?

Seo subtopper Optiseo heeft een ‘vergelijkende analyse van zoekmachines’ de wereld ingestuurd. Het komt erop neer dat ze 50 zoek tremen in de 3 marktleiders hebben ingegeven en de eerste 10 resultaten hebben beoordeeld en onderling vergeleken.

Het besluit van deze oefening doet vermoeden dat men op zoek is naar de zoekmachine die de gebruiker het snelste een goed resultaat oplevert. De conclusie is in grote lijnen dat MSN meest geschikt is. Zonder de conclusie in twijfel te willen trekken heb ik toch enkel bedenkingen bij deze analyse.

– Aangezien het aspect marktaandeel nergens in rekening wordt gebracht en het zuiver om kwaliteit gaat is het spijtig dat slechts 3 zoekmachine werden geanalyseerd.
– De steekproef is veel te klein om relevante conclusies te trekken. 20 zoektermen die bovendien zeer verlijkbaar zijn. Zo zijn alle zoektermen 2 of 3 woorden lang.
– Ook de manier waarop gezocht is is zeer vaag: URLs die worden gebruikt? Browers types en versie (want ook dit beinvloed de resutaten)? local settings? ISP?
– Ook de gebruikte criteria, volgorde en weging worden niet toegelicht. Hoe wordt de ‘beste’ zoekmachine bepaald? De aangegeven volgorde van criteria is nogal simplistisch. Is de verhouding van de criteria niet belangrijker dan de absolute waarden. Het lijkt me bijvoorbeeld veel eenvoudiger om relevante resultaten in top 3 en top 10 te tonen als er een beperkter aantal resultaten gevonden wordt. Is dit dan beter? Zo wordt MSN als de beste gekozen voor ‘auto herstellen antwerpen’ terwijl het voor deze zoektermen 3 en 5 maal minder resutaten vind dan de anderen…

vergelijkende analyse zoekmachines


have your say

Add your comment below, or trackback from your own site. Subscribe to these comments.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

:

:


«
»
11 queries. 0,454 seconds.